Advertisement

Najis Yang Boleh Dimakan Tetapi Tidak Boleh Dibawa Solat


Merujuk kepada status yang saya screenshot ini, sememangnya inilah di antara jawapan yang dinyatakan oleh Ulama' Fiqh berkaitan masalah gulai ini. Walau bagaimanapun, masih ada pandangan lain selain dari pandangan ini.

Cuma apa yang saya ingin tegaskan ialah perkara yang dinyatakan dalam status ini adalah benar. Wujudnya kekeliruan dikalangan orang ramai mungkin kerana permasalahan ini di luar pengetahuan mereka. Makanya ada sebahagian orang yang mempersoalkan kebenaran status ini.

Pada hakikatnya, tidak semua yang kita tidak pernah dengar itu sesat. Kemungkinan kita tidak pernah dengar tentang sesuatu itu kerana kejahilan diri kita sendiri. Sebab itulah, janganlah kita terlalu sibuk mahu mengajar tetapi banyak sibukkan diri dengan belajar. Apabila sudah belajar, usaha pula untuk mendapatkan faham. Dengan adanya faham, datangnya mudah kepada beramal dan menyampaikan.

Walau siapapun kamu, rendahkanlah ego dan belajar untuk terima teguran. Tidak akan jatuh hina bagi sesiapa yang sudi menerima teguran, kerana teguran itu tandanya sayang.

Allahu a'lam.

Ditaip oleh Azzhar Addin pada Sabtu, Julai 6, 2016. 

Sebarang persoalan boleh nyatakan di bahagian comment atau boleh juga rujuk saya di alamat Facebook ini:* Mohon disebarkan. Moga setiap yang membaca peroleh manfaat darinya dan setiap yang menyebarkan peroleh manfaat darinya juga. Insya-Allah.
Najis Yang Boleh Dimakan Tetapi Tidak Boleh Dibawa Solat Najis Yang Boleh Dimakan Tetapi Tidak Boleh Dibawa Solat Reviewed by Ustaz Addin on 7:58:00 AM Rating: 5

3 comments:

  1. salam, kenapa tidak boleh bawak solat kalau gulai yang tertumpah. mcm merumitkan je. sbb gulai yg tertumpah bukan sengaja kita nk tumpah kan? hhuh. jika kita dah basuh yang tertumpah tu, tapi masih ada kesan gulai. solat tak sah juga?

    berikan pencerahan sikit ustaz :)

    ReplyDelete
  2. https://aburuqayya.wordpress.com/2016/07/09/isu-gulai-ayam-dan-daging-bernajis/

    ReplyDelete

Powered by Blogger.