Advertisement

InsyaAllah, Insya-Allah atau In Sha Allah ??


Maka jawabnya selama mana dieja ke dalam tulisan rumi dan bunyi sebutan ejaan tulisan rumi itu sama dengan sebutan yang asal dalam bahasa arab maka tiada akan berubah maksudnya. Umpamanya di dalam bahasa Arab kita membacanya dengan sebutan INSYA-ALLAH maka ejalah ke dalam tulisan rumi insyaAllah, insya-Allah atau in Sha Allah sekalipun. Selama mana bunyi sebutannya adalah sama dengan sebutan yang asal dalam bahasa Arab maka tiada akan mengubah maksud asal perkataan itu.


Insya-Allah membawa maksud sekiranya Allah kehendaki, jika diizinkan Allah atau dengan izin Allah. Lafaz insya-Allah bertujuan mengingatkan kepada kita semua bahawa hanya Allah yang dapat menjayakan tiap2 perancangan dan kita sebagai hamba-Nya hanya mampu merancang dalam melaksanakan sesuatu. 


Untuk penerangan yang lebih jelas luangkan sedikit masa untuk teliti kandungan di dalam video ini.


Sedikit penambahan, lafaz insya-Allah tidaklah dikira sebagai berjanji. 


Wallahu'alam. Ditaip oleh Azzhar Addin [ https://www.facebook.com/ustazazzhar?ref=tn_tnmn ]


** Mohon disebarkan pada saudara-saudara yang lain. Moga tiap-tiap yang membaca beroleh manfaat darinya dan tiap-tiap yang menyebarkan ilmu ini beroleh manfaat darinya juga.
InsyaAllah, Insya-Allah atau In Sha Allah ?? InsyaAllah, Insya-Allah atau In Sha Allah ?? Reviewed by Azzhar Addin on 9:39:00 AM Rating: 5

1 comment:

Powered by Blogger.