Advertisement

Tips Tahan Lapar di Bulan Ramadhan

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين

Lagi update dari saya, tapi artikel ni dari sahabat blog kita yang lain. Saya google je tadi, khasiat kurma di bulan Ramadhan, tiba² terjumpe artikel 'Tips Tahan Lapar' ni. Insya`Allah berguna buat kita semua. :) jom baca!

Tips Tahan Lapar di Bulan Ramadhan

Kalau nak kurangkan lapar dan dahaga di mana kita bekerja seperti biasa amalkan petua berikut, insyaAllah kurang lapar dan dahaga. Mesti sahur!!

Ketika nak makan nasi, bacalah selayaknya sebagai seorang Islam. Gumpalkan nasi sebanyak 3 ketul. Baca Surah Al Ikhlas 1 kali dan makan nasi segumpal. Baca lagi, makan lagi. Jadi 3 kali lah kita baca surah Al Ikhlas. Dah habis 3 gumpal tu makanlah seperti biasa.

Selepas makan sahur, makan buah kurma 7 biji. Sebelum makan, Bacakan selawat 1 dan makan buah kurma, baca lagi makan kurma lagi. Sampailah 7 kali.

Amalan ini adalah baik untuk orang-orang yg bekerja di tengah panas, seperti buruh kasar dan sebagainya.

SEBENARNYA:
Surah Al-Ikhlas itu adalah ayat yg dapat menguatkan segala sendi dan tulang dalam badan kita dengan izin Allah swt. Buah kurma itu, 7 biji kalau kita makan dlm sehari, iblis takkan dekat dengan kita. Dan ianya adalah amalan Rasulullah, selain dari memberikan tenaga.

Cuba lah dengan izin Allah swt. Wallahualam.

Sumber; http://ciktembume.blogspot.com

Wassalam,
SahabatMusleem
Tips Tahan Lapar di Bulan Ramadhan Tips Tahan Lapar di Bulan Ramadhan Reviewed by Julia Tarmidi on 2:00:00 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.