Advertisement

Hukum Menyambut Hari Ibu [Info]

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين
Maka jawabnya HARI IBU di fatwakan oleh ulama’-ulama’ di sebelah Timur Tengah adalah haram kerana hari ibu ini asalnya adalah hari “The Mother of God” dalam upacara kalendar orang kristian, The Mother of God yang bermaksud hari ibu Tuhan, orang kristian mengangap maryam iaitu ibu kepada Nabi Isa a.s ini adalah ibu Tuhan. Dalam Islam menyuruh umatnya mengenang jasa ibu ini setiap masa dan waktu sepanjang tahun bukan setakat satu hari sahaja.

Begitulah juga dengan HARI BAPA, semua ini tiada dalam Islam, disebabkan kita ni jahil sangat, orang sambut kita sambut, sedangkan kita tidak tahu apakah itu dari Islam atau tidak.

Sumber: https://www.facebook.com/ustazazzhar?ref=tn_tnmn

Wassalam,
SahabatMusleem
Hukum Menyambut Hari Ibu [Info] Hukum Menyambut Hari Ibu [Info] Reviewed by Julia Tarmidi on 6:57:00 PM Rating: 5

10 comments:

  1. oo..maksudnya sambut sempena nak meraikan ibu kita je pun tak boleh lah eh?

    ReplyDelete
  2. klau kita nk smbut nk smbut jgk,tp niat just utk kenang jasa ibu shja apa hukumnya ???

    ReplyDelete
  3. sambut pd hari yang lain.. kan ada 365 hari.. :-)

    ReplyDelete
  4. salam,izin saya kongsi artikel ini.Terima kasih

    ReplyDelete
  5. sapa empunya blog ni?

    Sila TUKAR "WAHAI ALLAH" itu KEPADA "YA ALLAH"

    Saya" khuatiri, ianya tidak berSESUAIAN"..

    Blog ni bagus..dah, alhamdulillah.. :)

    TERIMA KASIH

    ReplyDelete
  6. wslm, ey silakan.

    albab, saya dah buang header nye :) terima kasih

    ReplyDelete
  7. Replies
    1. Jawabnya sekiranya kita ini sememangnya selalu wish tanpa mengira masa atau keadaan yang tertentu maka tidak mengapalah.

      Tetapi sekiranya kita meraikan ibu kita semata-mata kerana hari itu adalah hari ibu seperti yang dimaksudkan di atas maka elakkanlah kerana kita risau kita termasuk orang yang meraikan the mother of god yang diraikan oleh golongan kristian.

      Allahu'alam. - Azzhar Addin

      Delete
  8. Jawabnya begitu banyak hari kenapa perlu memilih juga hari tersebut untuk mengenang jasa ibu.

    Setiap hari adalah hari ibu. Tiada hari yang berlalu tanpa hari ibu. Jasa ibu tiada dapat dibalas hanya dengan sambutan, wish selamat hari ibu atau seumpamanya.

    Sekiranya kita ini memang selalu menyambut hari ibu tanpa mengira hari atau masa tertentu maka tiada masalah. Umpamanya kita selalu meraikan ibu kita setiap hari rabu dan pada hari itu pula adalah hari ibu maka tiada masalah dengan syarat meraikan ibu itu bukan sebab hari itu hari ibu tetapi sebab kebiasaan kita yang selalu meraikan ibu kita pada hari rabu.

    Tetapi sekiranya kita meraikan ibu kita semata-mata kerana hari itu adalah hari ibu seperti yang dimaksudkan di atas maka elakkanlah kerana kita risau kita termasuk orang yang meraikan the mother of god yang diraikan oleh golongan kristian.

    Allahu'alam. - Azzhar Addin

    ReplyDelete

Powered by Blogger.