Advertisement

5 sebab kenapa hati menjadi keras

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين

Alhamdulillah syukur pada Allah SWT, kerana saya masih lagi disini. Masih lagi teruskan kehidupan seperti biasa sehingga hari ini. Sabtu 24 April 2010 bersamaan dengan 10 Jamadil Awal 1431H. Apa khabar sahabat² semua? Semoga kita sentiasa berada dalam keadaan sihat, dan semoga kita sentiasa berada dibawah berkat dan kasih sayang Allah SWT, ameen.

Click Me~ Pagi ni ada satu artikel yang bermanfaat buat semua. Iaitu mengenai hati. 5 sebab kenapa hati kita boleh jadi keras? Apa sebab²nya? Jom kita tinjau², semoga bermanfaat, Insya`Allah. Artikel ni diambil dari FaceBook [Mujahid Al-Mukmin Sudais].

5 sebab kenapa hati menjadi keras

Hati adalah sumber ilham dan pertimbangan, tempat lahirnya cinta dan benci, keimanan dan kekufuran, taubat dan sikap degil, ketenangan dan kebimbangan. Hati juga sumber kebahagiaan jika kita mampu membersihkannya namun sebaliknya ia merupakan sumber bencana jika kita gemar menodainya. Aktiviti yang dilakukan sering berpunca daripada lurus atau bengkoknya hati. Abu Hurairah r.a. berkata, "Hati adalah raja, sedangkan anggota badan adalah tentera. Jika raja itu baik, maka akan baik pula lah tenteranya.. Jika raja itu buruk, maka akan buruk pula tenteranya".

Hati yang keras mempunyai tanda-tanda yang boleh dikenali, di antara yang terpenting adalah seperti berikut:

1. Malas melakukan ketaatan dan amal kebajikan

Terutama malas untuk melaksanakan ibadah, malah mungkin memandang ringan. Misalnya tidak serius dalam menunaikan solat, atau berasa berat dan enggan melaksanakan ibadah-ibadah sunnah. Allah telah menyifatkan kaum munafikin dalam firman-Nya yang bermaksud, "Dan mereka tidak mengerjakan sembahyang, melainkan dengan malas dan tidak (pula) menafkahkan (harta) mereka, melainkan dengan rasa enggan." (Surah At-Taubah, ayat 54)

2. Tidak berasa gerun dengan ayat al-Quran

Ketika disampaikan ayat-ayat yang berkenaan dengan janji dan ancaman Allah, hatinya tidak terpengaruh sama sekali, tidak mahu khusyuk atau tunduk, dan juga lalai daripada membaca al-Quran serta mendengarkannya. Bahkan enggan dan berpaling daripadanya. Sedangkan Allah S.W.T memberi ingatan yang ertinya, "Maka beri peringatanlah dengan al-Quran orang yang takut dengan ancaman Ku." (Surah Al-Qaf, ayat 45)

3. Berlebihan mencintai dunia dan melupakan akhirat

Himmah dan segala keinginannya tertumpu untuk urusan dunia semata-ma ta. Segala sesuatu ditimbang dari segi keperluan dunia. Cinta, benci dan hubungan sesama manusia hanya untuk urusan dunia sahaja. Penghujungnya jadilah dia seorang yang dengki, ego dan individulistik, bakhil serta tamak terhadap dunia.

4. Kurang mengagungkan Allah

Sehingga hilang rasa cemburu dalam hati, kekuatan iman menjadi lemah, tidak marah ketika larangan Allah dilecehkan orang. Tidak mengamal yang makruf serta tidak peduli terhadap segala kemaksiatan dan dosa.

5. Tidak belajar dengan Ayat Kauniah

Tidak terpengaruh dengan peristiwa-peristiwa yang dapat memberi pengajaran, seperti kematian, sakit, bencana dan seumpamanya. Dia memandang kematian atau orang yang sedang diusung ke kubur sebagai perkara biasa, padahal cukuplah kematian itu sebagai nasihat. "Dan tidaklah mereka (orang-orang munafik) memperhatikan bahawa mereka diuji sekali atau dua kali setiap tahun, kemudian mereka tidak (juga) bertaubat dan tidak (pula) mengambil pel ajaran?" (Surah At-Taubah, ayat 126)..

Habis~

Jap², Click Me~ sebelum undur diri. Saya nak ucapkan ribuan terima kasih pada semua pembaca² blog, follower blog. Atau sape² saje yang tidak jemu untuk singgah baca artikel disini. Terima kasih banyak². Moga apa yang ada didalam blog ni, memberikan sedikit sebanyak manfaat pada semua, Insya`Allah. Semua artikel yang ada dalam blog ni, kebanyakannya diambil dari pelbagai sumber. Bukan dari tulisan saya sendiri. Mungkin ada, tapi tak banyaklah. Terima kasih.

Wassalam,
SahabatMusleem
5 sebab kenapa hati menjadi keras 5 sebab kenapa hati menjadi keras Reviewed by Julia Tarmidi on 11:43:00 AM Rating: 5

7 comments:

 1. terimakasih tawsiyah nya sahabata ku

  ReplyDelete
 2. Salam,
  n3 yang bermanfaat untuk mendidik hati :)

  ReplyDelete
 3. As'salamualaikum , alhmdulillah terima kasih .

  ReplyDelete
 4. As'salamualaikum , izin saya kongsi artikel ini ? Terima kasih ya .

  ReplyDelete
 5. wslm wbr silakan :)

  ReplyDelete

Powered by Blogger.