Advertisement

Maggie lagi~ ish

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين

Selamat petang semua. Ape khabar? Berdua` semoga kita sentiasa berada dalam keadaan sihat, dan semoga kita sentiasa berada dibawah berkat dan kasih sayang Allah SWT, ameen~

Alhamdulillah, syukur kita pada Allah SWT kerana masih lagi diberikan kesempatan pada kita semua untuk teruskan kehidupan seperti biasa sehingga hari ini, Isnin 1 Februari 2010 bersamaan dengan 16 Safar 1431H.

Hm, petang ni nak cerite sikit pasal makanan kegemaran ramai termasuk diri saya, iaitu `Maggie`. Tau kan Maggie? Eleh, semua tau kan? Sape yang tak tau Maggie tu, tak taulah nak explain macamane. Benda dah terang² laris kat pasaran. Dari umur saya kecik, sampai sekarang. Masih lagi jadi makanan kegemaran ramai. hm~

Gile lah kan? haha~

Malam ni, plan dengan budak umah nak makan Maggie. Kata kat dia, hm makan malam² skitlah~ he! Bukan ape, dah lama tak amalkan makan Maggie selalu. Padahal baru je makan minggu lepas, hari Sabtu. Kebas Maggie kawan. Sedap~ Tapi sayalah yang tolong masakkan. Sedap², ish!

Tiba², baru jap tadi. Terbacalah salah sorang Blogger punye blog ni. Best juga. Simple, tapi banyak manfaat Insya`Allah. Ni ni, blog dak Naim ni. Jemputlah ziarah.

Baca punye baca, terjumpelah satu artikel ni. Pasal Maggie~ huh. Katanya didalam artikel tu, Maggie ni, mee dia telah disalut dengan wax/lilin. Huh? Bukan senang ni, nak menyahtoksik kan lilin dari badan ni. Sekurang² ambil masa 5 hari lebih.. kot! eh, malasla nak bercerite. Korang bole baca artikel ni, yang telah saya copy. Semoga ada manfaat, Insya`Allah.

4 All who Love eating Maggie


DO NOT IGNORE THIS

Especially those fond of Maggi

Cara yg betul utk masak mi segera tanpa merosakkan badan dan kesihatan kita. Kebiasaannya, kita masak dgn meletakkan kedalam periuk, air, letak serbuk, dan masak dlm 3 minit, lepas tu sedia utk dimakan

This is the WRONG method of cooking the instant noodles.
Dengan melakukan ini, bila kita memasak bersama serbuk, ia akan menukarkan struktur molekul MSG, menyebabkan toksik.

Perkara lain yg anda tidak sedar ialah, mi telah disalut lilin, dan badan kita memerlukan 4-5 hari untuk menyahtoksik lilin yg telah kita telan

CORRECT METHOD :
1.didihkan mi segera shj]2. pabila mi telah masak, keluarkan, buang air rebusan yg ada lilin tu..
3. masak air sekali lagi,letak mi tadi dlm air mendidih, padamkan api.
4. bila api telah dipadamkan, ketika air masih panas, letak serbuk kedalamnya, utk buat sup
5. bagaimanapun, jika anda perlu masak maggi goreng, keluarkan mi dan tambah serbuk perisa, dan toskan - aku rasa tos dulu mi baru gaul dgn serbuk..

Dietician's Note: If you buy plain hakka noodles which you make initially need to boil in water and discard the water. This will soften the noodles but to prevent it from sticking we need to add a tbsp of oil and also the noodles are deep fried partially to make it crunchy and then dusted with flour to prevent it from sticking while boiling. Hence when you buy the noodles they are already made unhealthy and this is the type we use to make stir fry noodles and the regular maggi too is made the same way plus they add MSG/ ajinomoto and other chemical preservatives.

[ yg ni nota dari utk pengamal diet: diorang galakkan celur mi tu dulu (katanya mi hakka,tp kita gunalah mi yg halal ye..). Dah celur tu buang airnya..sbb ada wax/lilin. Kalau nk rangup, goreng separa, tabur dgn tepung utk elak mi melekat ketika celur semula..]

sejumlah besar pesakit dlm lingkungan 18-24 thn menderita sakit pankreas..akibat slalu mkn mi segera.. jika kekerapan makan mi segera adalah lebih 3 kali dlm seminggu, maka sgt teruk kesannya nanti...

Rumitkan nak celur²kan mee dia. he. Maggie ni, ada cara nak masak dia. Jangan pakai masak je~ Praktis². Nanti²lah nak cube! End~

Wassalam,
SahabatMusleem
Maggie lagi~ ish Maggie lagi~ ish Reviewed by Julia Tarmidi on 7:38:00 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.