Advertisement

Baca surah al-Fatihah dalam Keadaan Menguap [Info]

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين

Baca surah al-Fatihah dalam keadaan menguap sehingga berubah sebutan bunyi dalam surah Fatihah, adakah sah solat?

Maka jawabnya tidak sah solat, tetapi jika menguap sekalipun tapi sebutan huruf-huruf dalam surah Fatihah itu betul atau tidak berubah bunyi sebutannya maka sahlah solatnya.

Sumber: Al-Azhar Ad Din [Friendster]
Baca surah al-Fatihah dalam Keadaan Menguap [Info] Baca surah al-Fatihah dalam Keadaan Menguap [Info] Reviewed by Julia Tarmidi on 9:52:00 AM Rating: 5

2 comments:

  1. Salam. Lebih afdal kita menasihati orang ramai supaya ketika menguap hentikan pembacaan kerana dikhuatiri maghraj (sebutan) kita akan berubah sehingga mengakibatkan salah besar (jalli) dan membatalkan solat. Jawapan yang bersimpang siur pada persoalan yang mudah, kadangkala boleh mengelirukan dan menyulitkan.

    ReplyDelete
  2. Subhanallah, baik, sebenarnya artikel itu bertujuan untuk menyatakan hukum menguap ketika solat. Persoalannya "Baca surah al-Fatihah dalam keadaan menguap sehingga berubah sebutan bunyi dalam surah Fatihah, adakah sah solat?"Ini adalah persoalannya. Maka jawabnya "tidak sah solat". dan sebagai penambahan "jika menguap sekalipun tapi sebutan huruf-huruf dalam surah Fatihah itu betul atau tidak berubah bunyi sebutannya maka sahlah solatnya."

    Tiada dalam artikel tentang menasihati org ramai jika menguap buat begini atau begitu, apa yg dinyatakan cuma menjawab persoalan hukum menguap ketika solat. Walaubagaimanapun nasihat yg dinyatakan oleh Mybabah adalah yg terbaik.

    Wallahu'alam.

    ReplyDelete

Powered by Blogger.