Advertisement

Kepentingan Menjaga Solat

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعين


Solat, wajib. Wajib kita solat walau dalam apa jua sekali pun. Tak kiralah kita dalam perjalanan yang jauh [musafir] ke, dalam kapal terbang ke ape ke. Wajib kita tunaikan solat. Jika kita musafir, Allah SWT telah memudahkan kita dengan membolehkan kita solat jama`. Jama` takdim, taa`khir dll. Ini salah satu bukti yang menunjukkan solat itu wajib. Sehingga kita boleh mengumpulkan 2 solat dalam satu waktu [jama`].

Jagalah solat kerana solat itu adalah tiang ugama. Jika kita tidak mendirikan solat, umpama rumah/bangunan atau apa² je yang kita nak dirikan, tanpa tiang. Kalau tiada tiang, robohlah ia. Astaghfirullah~

Jom sama² kita menjaga solat kita. Insya`Allah~

Kepentingan Menjaga Solat

BAB: Ibadah Solat

Hadith : Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: “Sesungguhnya amal yang mula-mula sekali dihisab pada hari kiamat ialah sembahyang (solat) seseorang, jika sembahyangnya diterima maka sesungguhnya beruntunglah dan berjayalah ia, dan jika sembahyangnya tidak diterima maka kecewa dan rugilah ia. Sekiranya terkurang dari sembahyang fardhunya sesuatu, Allah berfirman:” Periksalah, adakah hamba-Ku itu mempunyai sembahyang-sembahyang sunat untuk dicukupkan dengannya apa yang terkurang dari sembahyang fardunya?” Demikianlah keadaan amal-amalnya yang lain. ” [Riwayat at-Tirmidzi]

Huraian:

i) Seorang mukmin yang sebenar sudah tentu tidak akan mencuaikan ibadat sembahyang fardhu yang diwajibkan ke atasnya termasuklah menjaga waktu sembahyang, mematuhi tertib sembahyang dan sebagainya di samping mengerjakan ibadat sunat seperti sembahyang sunat, puasa sunat dan lain-lain setakat yang termampu olehnya.

ii) Sesungguhnya sembahyang itu jika dikerjakan dengan sempurna dapat mencegah seseorang daripada perbuatan keji dan mungkar sebaliknya orang yang mengerjakan ibadat sambil lewa tidak akan dapat merasai nikmat ketenangan dan ketakwaan yang sebenar kepada Allah S.W.T. Dia akan menganggap bahawa ibadat itu adalah suatu yang memberatkan. Lantaran itulah kita mendapati ramai orang yang tidak segan silu melakukan dosa dan maksiat sekalipun dia mengerjakan sembahyang, puasa dan sebagainya.

iii) Rebutlah segala peluang yang ada semasa hidup di dunia ini untuk mengerjakan kebaikan, hayatilah kata-kata (athar): ” Berusahalah untuk duniamu seolah-olah engkau hidup selama-lamanya, dan beramallah untuk akhiratmu seolah-olah engkau akan mati esok hari.”

Wassalam,
SahabatMusleem
Kepentingan Menjaga Solat Kepentingan Menjaga Solat Reviewed by Julia Tarmidi on 11:52:00 AM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.