Advertisement

Rokok lagi~

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم

Click Me~ Eh eh, ni ape kes lagi ni? Nak naik harga lagi ke? Bukan baru lepas naik harga ke haritu? Hm, nak cakap pasal rokok~ Click Me~ Sampai hari ni, tak habis². Masih ramai lagi yang merokok. Makin bertambah jumlah perokok adalah, mungkin kot? Kenapa eh? Lah, haritu kan dah naik harga. Mestilah turun jumlah perokok kan, sebab harga rokok dah mahal~

Eh eh, takde². Nampaknye, tak berkesan. Harga rokok dinaikkan, tapi masih lagi tak berkesan setakat ni. Orang tetap beli, walaupun mahal~ Click Me~ Betul ke? Jadi, macamane nak benteras ni? Kempen, dah macam² buat. Iklan kat TV, gambar dan amaran kat kotak. Lagi ape. Papan tanda besar giler kat tepi jalan~ huh! owh, tak berkesan juga~ Jadi macamane ni? Click Me~ Mari kita cari puncanye. Punca².

*Nak senang, tutup jer kilang yang membuat benda² ni. Click Me~ Boleh ke? he~

Persatuan Pengguna Pulau Pinang gesa kerajaan bendung tabiat merokok

GEORGETOWN: Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) mencadangkan supaya rokok berjenama di negara ini dijual pada harga RM30 sekotak yang mengandungi 20 batang.

Presidennya, SM Mohamed Idris, berkata ia bagi membendung tabiat merokok yang semakin serius di kalangan golongan muda terutama mereka yang berusia 18 tahun ke bawah.

Selain itu, beliau turut menggesa kerajaan menyekat penjualan rokok berjenama murah yang dijual pada harga antara RM2.20 hingga RM2.50 bagi 20 batang.

Antara jenama rokok murah yang mudah didapati di pasaran masa kini ialah Navy, Tex, American Legend, Bingo, Astro, Fisher, Virginia Slim, Paradox dan Lite-Up,

Beliau berkata, lambakan rokok berjenama murah di pasaran negara ini semakin membimbangkan kerana ia menjadi pilihan golongan muda. "Harga runcit bagi 20 batang rokok berjenama di Malaysia ialah RM9.30 sekotak, jenama murah pula dijual kira-kira 73 peratus lebih murah," katanya.

Katanya, hampir semua rokok berjenama murah tidak mempunyai amaran dan gambar oleh Kementerian Kesihatan sekali gus ia tidak menakutkan golongan muda daripada terus membeli dan menghisap rokok.

Beliau mengalu-alukan langkah Kementerian Kesihatan menetapkan harga minimum bagi rokok 20 batang pada harga RM6.20 bermula Januari tahun depan.

"Bagaimanapun, harga itu terlalu rendah dan ia dikhuatiri tidak mencapai matlamat kerana pengguna masih mampu membelinya. Justeru, harganya wajar dinaikkan sehingga RM30 bagi 20 batang," katanya. Harga rokok berjenama bagi kotak 20 batang di United Kingdom adalah RM36.60, Ireland (RM37.98), Singapura (RM27.80), New Zealand (RM27.20), Jepun (RM10.60) dan Sri Lanka (RM10.90).

Beliau berkata, gejala merokok di negara ini semakin membimbangkan dan lebih 50 peratus lelaki dewasa adalah perokok manakala kira-kira 50 kanak-kanak berusia bawah 18 tahun dikesan merokok setiap hari.

Habis! Click Me~ Nak naikkan harga lagi ni, boleh berkesan ke? Click Me~ Harap, berkesanlah. Ameen~

Wassalam,
SahabatMusleem
Rokok lagi~ Rokok lagi~ Reviewed by Julia Tarmidi on 9:10:00 AM Rating: 5

2 comments:

Powered by Blogger.