Advertisement

Hukum Membuka Baju & Memakai Seluar Pendek Sesama Lelaki [Info]

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
بسم الله الرحمن الرحيم..الحمدلله رب العالمين، والصلاة والسلام على أشرف المرسلين، وعلى اله وصحبه أجمعينHukum membuka baju & memakai seluar pendek sesama lelaki

Maka jawabnya Nabi saw bersabda dalam sebuah hadith sahih yang bermaksud : "Aurat orang lelaki beriman ialah barang antara pusat dan lututnya."

Dan dalam hadith yang lain pula Nabi saw bersabda yang maksudnya : "Dan tiada harus lelaki memandang kepad aurat lelaki."

Maka daripada hadith ini jelas haram lelaki mekakai seluar pendek dihadapan sama lelaki hingga kelihatan suratnya yaitu anggota antara pusat dan lutunya. Makruh lelaki membuka bajunya dihadapan sesama lelaki melainkan sebab sangat berhajat. Maksud sangat berhajat ini ialah apabia berada dalam keadaan tersangat panas atau sebagainya. Maksudnya berada dalam keadaan yang sangat memerlukan untuk membuka baju..

*apa yg ana nyatakan di atas mungkin ada kekurangan, rujuk alim ulamak untuk keterangan lanjut..

Sumber: Al-Azhar Ad Din

Wassalam,
SahabatMusleem
Hukum Membuka Baju & Memakai Seluar Pendek Sesama Lelaki [Info] Hukum Membuka Baju & Memakai Seluar Pendek Sesama Lelaki [Info] Reviewed by Julia Tarmidi on 8:37:00 AM Rating: 5

1 comment:

Powered by Blogger.